Beatlesfanclub NL

Ringo kende Cilla veel langer dan zijn bandgenoten van The Beatles. Haar dood laat hem dan ook beschadigd achter.
 
Ze waren twee jonge kinderen uit de arbeidersklasse die samen opgroeiden in Liverpool, Richie Starkey en Cilla Black.
Toentertijd was hij drummer in verschillende bands en zij was de garderobejuffrouw die mocht zingen in The Cavern Club.
Plotseling was hij Ringo Starr van de wereld veroverende Beatles en zij was Cilla Black, de zangeres die bovenaan de hitparades stond en een tv-persoonlijkheid.
 
Nu heeft Ringo (75), die Cilla al lang kende voor John, Paul en George haar ontmoetten, voor het eerst gesproken over het overlijden van zijn jeugdvriendin.
"Ik was in LA toen ik er achter kwam dat ze overleden was. Daar kwam ik achter door een nieuwsbericht in plaats van dat iemand me heeft opgebeld om me dat te vertellen," zegt hij.
Zij was drie jaar jonger dan Ringo en hij is er van geschrokken dat ze zo snel is heen gegaan na een val in haar huis in Spanje op 1 augustus.
 
Ze hebben altijd contact gehouden en gingen door de jaren heen vaak samen op vakantie, met name toen ze beiden jonge kinderen hadden.
"Cilla begon in dezelfde periode als wij," herinnert Ringo zich. "Ze was belangrijk in Liverpool en dat waren wij ook – daarna moesten we de rest van de wereld samen bevechten! Ik herinner me haar voordat ze bekend werd – ze woonde in een appartement. Haar moeder was bevriend met mijn moeder en we hingen samen rond. We dachten er toen niet aan. Nooit, maar dan ook nooit dachten we: 'Oh, wauw, we gaan onderdeel zijn van iets enorm groots.'"
 
Met een op zijn ringen gebaseerde artiestennaam was Ringo de populaire en flamboyante drummer van Rory Storm and the Hurricanes voordat hij doorbrak bij The Beatles.
 
"Met zijn Elviskapsel en bakkebaarden.... was hij een goede maat," schreef Cilla in haar autobiografie.
Ringo: "Ze was in de Cavern en deed de jassen. Alle bands riepen haar het podium op, zeggende: "Kom op, Cill, breng ons een lied," herinnert Ringo zich.
"En zij deed dan van: 'Oooh, nee, nee, dat kan ik echt niet."
Met een lach, voegt hij daar aan toe: "Maar je kon haar niet tegen houden – ze overliep je om op het podium te komen!”
Later was het Beatlesmanager Brian Epstein die Cilla haar eerste opnamecontract gaf.
 
Van hier bleef de vriendschap tussen Ringo en Cilla bestaan terwijl ze hun eigen wegen insloegen. Ringo vergaarde wereldfaam met The Beatles en Cilla werd eerst een verdienstelijke hitparardezangeres en vervolgens de geliefde Saturday Night entertainer met Surprise, Surprise en Blind Date. 
 
Nu kijkt Ringo met blijdschap terug naar hun talrijke gezamenlijke vakanties, waaronder een zeilvakantie in het zuiden van Frankrijk.
En in zijn nieuwe boek Photograph – met daarin intieme foto's van The Beatles 'behind the scenes' – is een foto opgenomen waarin de groep te zien is terwijl ze feesten met Cilla op haar 21e verjaardag.
 
"We hadden veel plezier samen en zij had een aantal geweldige Oud en Nieuw-feesten toen ze naar Londen verhuisde," glimlacht hij.
"Dat waren gekke tijden, allemaal erg showbyzzy, veel champagne en we bleven allemaal tot het ochtendgloren. Heb nooit zo gehouden van champagne – te veel gas."
 
"We gingen ook samen naar Cannes; ze was leuk om mee op vakantie te gaan. Als we de namiddag doorkwamen, hadden we het geluk dat er veel witte wijn was en de kinderen zaten in het zwembad terwijl wij gewoon rondzaten, drinkend."
 
Ringo, nu 75, denkt duidelijk met genegenheid terug en geeft toe dat hij in de afgelopen jaren minder vaak in staat was om elkaar te zien dan dat hij gewild had.
Hij was nog meer teleurgesteld dat hij door werkzaamheden onmogelijk naar de V.S. terug kon vliegen voor haar begrafenis na haar schokkende dood.
 
"Jammer genoeg gingen we de laatste jaren niet echt samen uit," mijmert hij schrijnend. "We hadden wel eens een etentje, of we gingen naar party's, maar we deden nooit meer iets meer met alleen zijn tweeën samen, eigenlijk."
 
Cilla's overlijden kwam als een schok voor Ringo omdat ze altijd het stralend middelpunt was. Maar terwijl zij amper veranderd was sinds hun vroege dagen in de Cavern Club, is Ringo natuurlijk erg anders geworden.
 
Inmiddels is hij al dertig jaar nuchter, na twee verloren decennia in een alcohol-waas doorgebracht te hebben – en een tijdje in een afkickkliniek – en gaat hij secuur om met wat zijn lichaam in gaat.
Dat geldt ook voor pizza, dat hij dus nog nooit heeft aangeraakt.
 
Dat is toch enigszins ironisch voor een man die vijftien jaar geleden royaal betaald werd om een commercial op te nemen voor Pizza Hut.
En hoewel The Beatles synoniem zijn met India – dankzij hun kortstondige obsessie met de Maharishi – heeft hij zich altijd onthouden van curry.
 
Het is dan ook niet verrassend dat hij zo slank is als een hazewindhond en grotendeels suiker, brood en vlees vermijdt. Bizar genoeg weigert hij ook koeienmelk te drinken, "omdat de moleculen te groot zijn."
 
Nadat hij zijn verslaving van zestig sigaretten per dag opgaf, ziet hij er beduidend jonger uit.
Hij zegt: "Ik ben me erg bewust van mijn dieet en ik ben erg streng voor mezelf – maar alleen om gezond te zijn. Ik ben niet veel voedsel nodig en eet veel broccoli, bessen en fruit. Ik eet eigenlijk alles dat uit de grond komt, maar ik raak het niet aan als het op de grond leeft."
 
"Ik drink niet veel koeienmelk omdat de moleculen te groot zijn waardoor het moeilijker is om te verteren. Ik neem in plaats daarvan geitenkaas dat kleinere moleculen heeft. Geitenmoleculen zijn meer mijn formaat. "Ik heb ook nog nooit pizza gegeten of zelfs maar geproefd. Ik wil graag weten wat er in mijn eten zit."
 
Ringo – geboren als Richard Starkey en bijgenaamd voor de verscheidende ringen die hij droeg in de jaren zestig – was de laatste die bij de band kwam.
Hij kwam er bij in 1962, twee jaar na de oprichting van de band, toen hij Pete Best vervin. Hij heeft nooit omgezien. 
 
Mogelijk is hij naar schatting £220 miljoen waard, maar Ringo blijft met beide voeten op de grond. Hij spreekt zijn waardering uit jegens zijn familie die er tijdens de Beatlemania voor zorgde dat hij zijn koppie er bij hield.
 
Als ik vraag of zijn vrouw met wie hij al 34 jaar getrouwd is – de voormalige Bond girl Barbara Bach – hem thuis "Ringo" noemt, kijkt hij me aan alsof ik gek ben.
“De familie noemt me bij mijn echte naam – mijn vrouw gaat me geen 'Ringo' noemen, toch?" antwoord hij terwijl hij jammerlijk met zijn hoofd schudt. "En de kinderen noemen me 'pap'."
"Ik heb een geweldige familie, kleinkinderen, een prachtige vrouw, goede vrienden en een heerlijk leven."
 
"Ik begrijp het niet als mensen me vragen "Maar wat doe je?" alsof ik andere dingen doe omdat ik een popster was in de jaren zestig. Mijn familie maakt het niet uit."
 
"Het zijn andere tijden nu en ik kan goed omgaan met verschuivende tijden... hoewel er soms tijd af is in mijn dag..."
"Ik probeer het nieuwe te omarmen, hoewel mijn zoon een geweldige zin heeft: "Als ik hem vraag iets te installeren, antwoordt hij met "LKH, pa" – lees die k*t-handleiding!"
"We eten samen, kijken tv, gaan naar de film, we doen normale dingen."
"Ik ruim zelfs de vaatwasser in; ik weet hoe dat moet en mijn kinderen leren van mij hoe het moet – spoelen en dan vullen."
 
Hij heeft nog steeds contact met die andere overlevende Beatle, Sir Paul McCartney. Naons interview treffen ze elkaar om te lunchen. Ringo toert de wereld rond als solo-artiest.
 
Zo, wat vindt hij van de 21e eeuwse Young Pretender Beatles – One Direction? Nou, niet zo erg veel, lijkt het.
"Ze zijn niet de nieuwe Beatles," stelt hij.
"De enige reden waarom mensen dat zeggen is omdat kinderen naar ze schreeuwen. 
"Maar ze zijn niet eens een band, snap je wat ik bedoel? Het zijn gewoon zingende jongens. 
"En dat is prima. Daar zijn ze goed in. Ze zijn ook groots en je moet ze daar de credits voro geven."
 
"Toen wij in een band zaten, speelden we gewoon en trokken samen op – we speelden monopolie of zo en we hielden onszelf bezig."
"Als we nu samen waren, denk ik dat we allemaal gewoon op social media zaten."
 
In 2008 postte Ringo de beroemde boodschap op zijn website waarin hij zijn fans vroeg om te stoppen met het vragen om handtekeningen, omdat hij het te druk had om te signeren.
Het is dan ook geen schok om er achter te komen dat hij ook niet bepaald fan is van de hedendaagse handtekening: de selfie.
 
En dat terwijl hij mogelijk wat hij zelf "'s werelds eerste selfie" noemt, heeft genomen – een afbeelding van een jonge Ringo in de spiegel ...
"Tegenwoordig doet iedereen het," zegt hij.
"Ik heb ook een iPhone en maak ze soms zelf en mensen vragen altijd om selfies."
"Maar als ze naar me toe komen in een restaurant terwijl ik zit te eten en ze vragen om een selfie, dan zeg ik 'nee' in zo'n situatie. Daar houd ik niet van."
 
 
(Bron: mirror.co.uk)
(vert.: Raymon R.J. Middelbos)
 

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen geven

inloggen / registreren

Geregistreerde bezoekers ontvangen regelmatig onze nieuwsbrief en profiteren van onze kortingsacties.

Anne’s column

08/01/2017
Je kunt ze The Next Generation noemen: de zonen en dochters van The Beatles. Het is voor deze kinderen niet altijd eenvoudig gebleken om te 'dealen' met hun afkomst. Met een vader die één van de...

Ron's Rarities

20/12/2016
Op 8 december 1980 maakte een aantal schoten een einde aan het leven van John Lennon. Een man de na een afwezigheid van vijf jaar weer volop in de studio aan het werk was en van plan was om in 1981 weer...

Zeldzaam !!!!

Fab4Cast

Written on 30/11/2016, 16:24 by Ramon
Bob ‘BDJ’ de Jong gooit nogmaals de catalogus van The Beatles in de mixer. Luister naar nog meer van zijn mash-ups en herinterpretaties. Zo heb je The Fab Four nog nooit gehoord!   Klik hier om...
636840