Beatlesfanclub NL

Beste Beatles-fans,
 
Ik ben op zoek naar de wagons van een speciale trein.
 
Het gaat om het volgende:
 
Als tiener was ik in de ban van Beatlemania, en the Beatles zijn de reden dat ik gitaar heb leren spelen en Engels heb geleerd. Al flink wat jaar ben ik M.B.M. in Halle/Saale (Member of Beatles Museum). In THINGS nr. 244 (krantje van het Beatles museum) vertelde Rainer Moers dat de treinwagons die juni 1966 door the Beatles zijn gebruikt tijdens hun BRAVO-Beatles-Blitz Tournee in het DB Museum in Koblenz staan - mijn geboortestad. Dus ik wil daar naartoe om een beetje echte Beatles-ervaring op te doen ;-) .
 
Feitelijk zijn daar twee wagons te zien die midden jaren 30 gebouwd zijn. In de jaren 50 en 60 werden deze wagons door de regering van West-Duitsland gebruikt voor het vervoer van hoog politiek bezoek en andere belangrijke gasten, waaronder de Engelse koningin in 1965. Ook is er zelfs nog een salonrijtuig eerste klasse.
 
Met behulp van foto's van the Beatles in deze trein kon ik uitzoeken waar ze precies zaten in deze rijtuigen. Maar er waren/zijn enkele speciale wagons gebouwd (volgens Wikipedia zijn er 21 salonrijtuigen) die enigszins van elkaar verschillen, waarbij het dan gaat om kleine details. Daarom kan ik alleen met behulp van de serienummers van de rijtuigen de precieze rijtuigen identificeren als speciale wagon die gebruikt is voor the Beatles. In het DB Museum in Koblenz staan de volgende wagons:
 
De wagon van de Koningin: 51 80 89 - 90307-5
De tweede speciale wagon: 51 80 89 - 90308-3
Het eerste klasse salonrijtuig: 51 80 89 - 40341-5
 
Ik heb al navraag gedaan op speciale fora van treinspecialisten, spoorwegfanatici en modelrijtuigbouwers en gezocht in diverse archieven, maar ik ben nog niet veel wijzer geworden. De belangrijkste bron voor informatie, het archief van de Deutsche Bahn, is momenteel niet toegankelijk. Na het samenvoegen van de archieven van de German Federal Railroads en de GDR staatsspoorwegen zijn zij verder gegaan als nieuw bedrijf. Ze zijn nog steeds alles aan het uitzoeken en catalogiseren: wat is echt belangrijk, wat is van historische waarde, wat moet bewaard blijven, etc. Daarna moet alles nog gedigitaliseerd worden en dat kost heel veel tijd.
 
In verschillende rapporten, boeken en artikelen over de BBBT is geen concreet bewijs te vinden van de samenstelling van deze speciale trein en er is ook geen foto te vinden van de volledige trein. 
 
In kleine stukjes filmmateriaal over de BBBT-special is redelijk duidelijk te zien dat deze trein maar uit 4 wagons bestond. En ik wil ze graag identificeren. 
 
Ik hoop de naald in de hooiberg te vinden. Er moeten mensen zijn geweest die foto's hebben gemaakt toen deze trein langs kwam. Of op de stations van Munchen, Essen-Muelheim of Hamburg. Of misschien is er een hobbyist of voormalig treinmachinist die notities heeft, dienstroosters of wat dan ook, ergens in een la, waar ik wat aan zou kunnen hebben?
 
Kennen jullie een Beatlesfan die destijds de berichten uit juni 1966 gevolgd en bewaard heeft? Iemand die er wellicht zelf bij was?
 
Het mooiste zou zijn, als iemand in zijn/haar verzameling documentatie hierover heeft?
 
Mijn doel is om een goed en waarheidsgetrouw rapport te schrijven in het magazine THINGS en uiteraard reclame te maken voor het DB Museum in Koblenz. En dart Beatlesfans de mogelijkheid krijgen te zien hoe de Fab Four anno 1966 door Duitsland reisden. 
 
Het zou fantastisch zijn als iemand me zou kunnen helpen. Ik ben te bereiken via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Helmus Sauerborn
 
(Vert.: Ruby Van Den Bergh-Coenraads)
 

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen geven

inloggen / registreren

Geregistreerde bezoekers ontvangen regelmatig onze nieuwsbrief en profiteren van onze kortingsacties.

Anne’s column

08/01/2017
Je kunt ze The Next Generation noemen: de zonen en dochters van The Beatles. Het is voor deze kinderen niet altijd eenvoudig gebleken om te 'dealen' met hun afkomst. Met een vader die één van de...

Ron's Rarities

20/12/2016
Op 8 december 1980 maakte een aantal schoten een einde aan het leven van John Lennon. Een man de na een afwezigheid van vijf jaar weer volop in de studio aan het werk was en van plan was om in 1981 weer...

Zeldzaam !!!!

Fab4Cast

Written on 30/11/2016, 16:24 by Ramon
Bob ‘BDJ’ de Jong gooit nogmaals de catalogus van The Beatles in de mixer. Luister naar nog meer van zijn mash-ups en herinterpretaties. Zo heb je The Fab Four nog nooit gehoord!   Klik hier om...
636840