Beatlesfanclub NL

The Analogues toeren momenteel door Nederland.
 
Zij brengen een integrale uitvoering van het album Magical Mystery Tour, aangevuld met een set met Beatlessongs uit met name de latere periode. En niet zo maar. Elk instrument dat op de originele opnames te horen is wordt door de band - live begeleidt met strijkers en blazers uitgevoerd.
 
Beatlesfanclub.nl sprak exclusief met bandlid Bart van Poppel. Hij speelt niet alleen op bas, maar ook hammondorgel, elektrische piano, diverse mondharmonica, Claviolin en percussie. Maar bijna alle leden spelen verschillende instrumenten. 
 
Hoe zijn The Analogues ontstaan?
Fred, de drummer heeft mij met dit idee al jaren geleden benaderd, maar het is er nooit van gekomen en vorig jaar had Fred er ineens tijd voor en toen hebben we het ineens - maar ook heel grondig aangepakt. Voordat we ook maar een noot zijn gaan spelen heb ik alles tot op het bot uitgezocht, zelfs The Magical Mystery Tour opnieuw opgenomen, om alles te analyseren, de sound en de instrumenten echt goed na te spelen. We hebben ook alle arrangementen nagemaakt en die hebben de violisten allemaal ingespeeld en zo hoor je op een gegeven moment The Beatles en dan heb je ze. En dan kan je dat weer nabootsen live. En dan moet je dus allerlei gekke instrumenten gaan zoeken op Ebay en zo.
 
Jullie hebben volgens mij ook voor elk geluid geprobeerd de originele instrumenten te gebruiken... Ik zag Gibson SG's en de Hofner bas en de Rickenbackerbas, Ludwigdrums en Epiphones..... Dat moet je dan toch allemaal gaan aanschaffen?
Nou ik had al het een en ander hoor, ik had toevallig het goede Hammondorgel, de L100, een paar Leslie's, de Wurlitzerpiano en de rest hebben we er een beetje bijgevonden, ook via Ebay en zo. We hebben nu zelfs een Lowryorgel gevonden ie ook in Abbey Road heeft gestaan, precies dezelfde. Die moeten we nog even opknappen en dan kunnen we Lucy In The Sky With Diamonds ook spelen bijvoorbeeld, zo gaat het maar door, blokfluit, die mondharmonica's en de Claviolin, ook een speciaal ding. Alleen maar ooit op Baby You're A Rich Man gebruikt en daar hebben wij hem dus ook voor aangeschaft.
 
Volgens mij zijn er niet veel popnummers waar het uberhaupt in voorkomt, ja Space Oditty van David Bowie misschien?
Nee hij zit heel prominent in Telstar van de Tornadoes.
 
Waarom hebben jullie nou specifiek gekozen voor The Magical Mystery Tour?
Omdat we vonden dat we daarmee het mooiste konden neerzetten. De andere albums hoor je al zo veel.... Dit is echt zo'n album dat je niet vaak hoort door coverbands, dat komt ook door de complexiteit..... We hebben ook twee hele goeie gitaristen maar die komen mondjesmaat aan bod, maar dat is dan toch de uitdaging om dat toch te doen. Wij vonden het toch het meest verrassende om daarmee te beginnen en dan hebben we dat setje met mixed Beatlesnummers, dat is meer voor de lekker, maar we vonden het een leuk album om mee te beginnen.
 
Maar ik denk wel dat jullie bij het "Voor het lekker"-gedeelte heel goed hebben aangevuld wat de Beatlesfans ook wel graag zouden willen horen. Ik hoorde al van tevoren "ah ze gaan Savoy Truffle spelen!" en I want you.... toch wel opmerkelijke keuzes.
Ja, we hebben zoveel mogelijk geprobeerd nummers te pakken die niet vaak gedaan worden. Het is de bedoeling dat we ongeveer vanaf Revolver al die albums integraal willen gaan uitvoeren op termijn. Misschien ook nog Rubber Soul, daar zijn we nog niet helemaal over uit, maar dan komen natuurlijk alle songs uiteindelijk aan bod.
 
Wat is nou je favoriete nummer uit de set? Ik had het idee dat jullie Baby You're A Rich Man heel erg leuk vonden om te doen. Daar spatte het plezier heel erg vanaf.
Ja, dat is heel leuk maar I'm the Walrus vind ik ook ontzettend leuk om te spelen en Strawberry Fields. Ik vind sowieso die Magical Mystery Tour een ontzettend leuke plaat. Wij zijn natuurlijk opgegroeide met het EP'tje dat maar 6 nummers had, maar dat het album dat in de jaren 70 uitkwam en later op CD maakt het natuurlijk erg leuk, omdat er een aantal grote hits op staan, zoals Strawberry Fields en Penny Lane, Hello Goodbye en All you need is Love wat ook een ontzettende uitdaging was om te spelen. Het zijn gewoon leuke nummers om aan te pakken en als je daar de esssentie van weten te raken dan zijn de mensen ook stomverbaasd.
 
Is het nou een lastige band om te spelen, muzikaal?
Nou het latere werk wel omdat ze dat nooit live hebben gespeeld. Ze zijn in '66 gestopt met live spelen en toen zijn ze zich helemaal uit gaan leven en was the sky the limit. Wat ze konden vinden hebben ze aangegrepen en dat moeten wij nu allemaal kopen, die spullen!
 
En ik vind het knap dat jullie het met een nog redelijke kleine bezetting nog kunnen bolwerken.
We zijn eigenlijk nog met twee man meer begonnen, want Maus die vandaag een gastoptreden deed en nog iemand zaten er ook bij, maar die hadden op een gegeven moment toch te weinig tijd of weet ik wat, toen hebben we hele lange tijd gedacht om ze te vervangen maar hebben we toch een manier gevonden om het met z'n vijven te doen en dan aangevuld met vier blazers en drie strijkers gaat het gewoon... maar ik wist ook niet dat Biko blokfluit kon spelen, weet je wel, er komen gewoon veel verrassingen. Diederik is heel handig met dingen.... goeie zangers, we kunnen allemaal wel een beetje zingen. We kregen het toch voor elkaar met zijn vijven.
 
Waar zijn jullie de komende tijd nog te zien?
Voorlopig dit jaar nog in het Patronaat in Haarlem en november nog in de Effenaar in Eindhoven. Volgend jaar, najaar gaan we een theatertour doen. Ik heb gegrepen dat er al 40 staan en dan gaat het pas echt losbarsten.
 
Laatste persoonlijke vraag aan de band: gaan jullie in de toekomst ook nog Old Brown Shoe doen, mijn favoriet?
Ja zeker... dat wordt er van mij nog veel verwacht met dat basloopje, maar ik heb 'm al eens geprobeerd stiekem!
[inmiddels is drummer Fred ook aangeschoven:] We hebben zo veel nummers die we nog willen uitvoeren maar voor mij is het makkelijk als drummer maar de anderen moeten alles leren spelen.
 
Dat zeg je nu wel, maar is Ringo als drummer zo makkelijk te spelen?
Ja je moet het natuurlijk wel in je hoofd te hebben, maar je hoeft niet na te denken over akkoorden en zo, als je de groove hebt.... en ik heb het allemaal al 2000 keer gehoord dus het zit helemaal in mijn systeem. En ik wil zo veel mogelijk nieuwe nummers, maar ja.... hij raakt dan een beetje in paniek. Om het te spelen is niet zo moeilijk, maar om het goed te spelen is heel moeilijk, daarom moet je echt de lat hoog leggen en de daar moet je echt de tijd voor nemen.
 
Waar kunnen mensen informatie over jullie vinden?
Op onze website, www.theanalogues.net en op facebook en twitter.

Interview Ron Bulters

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen geven

inloggen / registreren

Geregistreerde bezoekers ontvangen regelmatig onze nieuwsbrief en profiteren van onze kortingsacties.

Anne’s column

08/01/2017
Je kunt ze The Next Generation noemen: de zonen en dochters van The Beatles. Het is voor deze kinderen niet altijd eenvoudig gebleken om te 'dealen' met hun afkomst. Met een vader die één van de...

Ron's Rarities

20/12/2016
Op 8 december 1980 maakte een aantal schoten een einde aan het leven van John Lennon. Een man de na een afwezigheid van vijf jaar weer volop in de studio aan het werk was en van plan was om in 1981 weer...

Zeldzaam !!!!

Fab4Cast

Written on 30/11/2016, 16:24 by Ramon
Bob ‘BDJ’ de Jong gooit nogmaals de catalogus van The Beatles in de mixer. Luister naar nog meer van zijn mash-ups en herinterpretaties. Zo heb je The Fab Four nog nooit gehoord!   Klik hier om...
638800