Beatlesfanclub NL
Terwijl ik dit schrijf viert Paul zijn 73e verjaardag. Had eerst nog het idee om bovenstaande titel aan hem te plakken ( GEINTJE).
 
Echt niet, we hebben hem toch weer op  zijn best gezien in het Ziggo Dome. Op en top vermaak.
Waar ik me ook mee vermaakt hebt, zijn de commentaren van diverse media. De een nog fraaier dan de ander.
 
In sommige puntjes kon ik wel met ze meegaan, o.a altijd dezelfde maniertjes, altijd met die gitaar boven zijn hoofd over het podium.
Jullie zijn een sssuweldig poeblik, en die ukelele heeft ie van George, gaap. Wat ik echt minder vond is dat in te veel nummers de muziek zijn zang overstemde. Als zijn geluidstechnici wat alerter zouden zijn hoeft dit niet te gebeuren. En dan op onze eigen site het commentaar van Tim. Geweldig.
 
Nee, de titel van deze column slaat eigenlijk op de bekendheid van The Beatles en hoe het  nog leeft onder het normale publiek.
Ik schaar ons voor het gemak ook maar even onder het gewone volk.
 
Alhoewel, als ik even naar mijn Beatles verzameling kijk, is niet echt helemaal normaal. Waarom de kop “het verval”. Ik zat 'n maandje terug te kijken naar 1 tegen 100. Staat daar een kandidaat die notabene nog hier uit de buurt komt ook. Krijgt de vraag. “Wie van de 4 Beatles is eind jaren zestig DOOD gewaand” Eitje, dacht ik geamuseerd. Die hoeft niet na te denken, weet ie geheid. Neeeee, hij moest er over nadenken.
 
Nee hè dacht ik, dit kan niet waar zijn. Dit moet voor iedereen parate kennis zijn. Dus niet. Na lang wikken en wegen drukte onze kandidaat op het knopje Ringo. AAAAAAAAAAAAAGGGGGGHHHHHH.
Toen dacht ik, dit is het begin van het verval. Elk normaal mens moet dit weten  denken wij, maar dat is dus niet zo, blijkt maar weer
 
Jongeren weten niet meer wie The Beatles waren.
Wie is die oude man die naast  Rihanna in de clip staat,is een veel gehoorde opmerking bij het zien van die clip.
Wat kunnen we er aan doen om de legende levend te houden. 
Nou,we blijven er in ieder geval over schrijven.
 
Waar ik nu over ga schrijven is ook een legendarisch figuur in de Beatles familie. Heeft niet tijdens en ook niet na de Beatles periode de credits gehad die hij verdiende.
Ik heb het over Mal Evans. De roadie , oppasser, tea zetter, apparatuur opbouwer, chauffeur, manusje van alles, voetveeg.
 
Mal was een grote vent(1,90mtr) met een verlegen groot hart.
Geboren 27 mei 1935 in Liverpool. Trouwde in 1961 met Lily uit Liverpool en in datzelfde jaar werd hun zoon Gary geboren.
 
Mal hoorde The Beatles voor het eerst in de Cavern.
Op voorspraak van George werd hij portier cq uitsmijter bij de Cavern.
En toen Neil Aspinall een keer ziek was, vroeg men of Mal de auto wilde rijden. En zo ist gekomen.
Mal zorgde ervoor dat het de heren aan niets te kort kwam. 
En dat ging wel is heel ver, maar het is Mal te prijzen dat hij nooit uit de school heeft geklapt. En hij had ons heel wat kunnen vertellen uit zijn tijd met de Fab Four. Hij was erbij. Heel dichtbij.
 
Mal mocht ook af en toe meedoen in de studio, zo heeft hij een aandeel in het koortje van Yellow Sub. In “ A Day in the Live” hoor je Mal aftellen, in hetzelfde nummer op een van de piano,s bij het slotakkoord. Maxwell sloeg zelf niet met de zilveren hamer, maar dat was Mal op een aambeeld.
The Beatles waren zijn leven bijna een roeping. 
 
En ook George beaamde later dat Mal onmisbaar was in die hectische Beatlesmania jaren.
En toch werd Mal niet op zijn waarde geschat.
 
Van het begin tot het eind moest Mal het doen met het schamele week loon van 38 Engelse ponden. Omgerekend in guldens was dat ongeveer 116 gulden. In het begin misschien genoeg, maar aan het eind??
 
Er kwamen in die jaren bakken met geld binnen, maar daar profiteerde Mal niet van. In zijn dagboek schreef Mal  dat hij op 24 april 1969 tegen George zij dat hij blut was en zijn rekeningen niet meer kon betalen. 
 
Ook dat is een van de schaduwkanten om tot  de Beatlesfamilie te horen. The Four bemoeiden zich niet met geld, en Mal wilde alleen maar dienen, vooral niet vragen.
 
Mal bleef tot 1974 bij Apple, ging toen naar LA, om te werken als platen producer, wat geen succes was naar later bleek.
Hij was kort daarvoor gescheiden van Lily.
Mal mistte niet alleen zijn familie maar ook zijn tweede familie The Beatles. Mal werd al depressiever en vluchtte in drank en drugs.
 
Op 5 januari 1976 zat Mal weer in een depressie en zijn vriendin Fran Hughes belde de politie omdat Mal met een ongeladen luchtbuks stond te zwaaien. De politie sommeerde Mal om het geweer neer te leggen.
Toen Mal daar geen gevolg aan gaf schoten ze hem dood. Amerika in optima forma. 
 
George heeft samen met de andere drie gezorgd voor een onbekommerd financieel bestaan voor de familie van Mal waarvoor hulde. Tot zover mijn hommage over The Gentle Giant Mal Evans.
 
De maand juni blijft voor ons kaaskoppen altijd bijzonder.
5 en 6 juni 1964 waren ze hier in Treslong in Amsterdam en in Blokker.
Helaas zonder Ringo, maar met Jimmy Nicol.
En vanJimmy hebben we dit keer in het audiofragment zitten.
Je hoort Jimmy samen met de andere drie oefenen in de studio.
Daarna een radio reporter die handtekeningen vraagt, maar niet weet wie ze zijn. Hilarische vragen in Treslong waarbij de vraag van Marga van Praag niet mag ontbreken. Ook Jimmy ontkomt niet aan een paar vragen. Aankondiging in Blokker en als laatste All My loving
 
Veel luister plezier en wat mij betreft tot na de vakanties.
 
Klik HIER voor de audio.
 
 
See You Beatle People

Ad Tervoort



Reacties   

#3 devel-hunt 22-06-2015 12:16
Iedere generatie zijn eigen helden en legendes, hoewel The Beatles onder jongeren nog opvallend populair en bekent zijn. Er komen hier veel 17-18 jarige over de vloer, dus ik kan het weten. Dat gaat wel goed komen met de onsterfelijkhei d van the Beatles. Die gaan gewoon door, ook als ze allemaal dood zijn. De groep heeft de leden overleefd. En nog iets, heeft Paul echt geen pruik of een enorm haarstuk op zijn hoofd zitten?
#2 Bertus 20-06-2015 23:02
"Daarna een radio reporter die handtekeningen vraagt, maar niet weet wie ze zijn."
Dit was geen radioreporter, maar een tv reporter en zijn naam is Pim Reijntjes. Hij werkte bij het toenmalige NTS journaal, de voorloper van het NOS journaal. ;-)
#1 jan hendrik 20-06-2015 19:40
...Jongeren weten niet meer wie The Beatles waren.
'Wie is die oude man die naast Rihanna in de clip staat', is een veel gehoorde opmerking bij het zien van die clip....

HET voorbeeld van de generatiekloof. Bij het eerste nieuws over de song Four Five Seconds door Rihanna, Kayne West en Paul McCartney was mijn eerste reactie tegen mijn echtgenote: 'Wie is in godsnaam Kayne West?' Die Rihanna had ik vagelijk door mijn jonge neefjes wel eens van gehoord, maar Kayne West?
Mijn vrouw, in antwoord op mijn vraag: 'Dat is een heel bekende Amerikaanse rapper.'
Ik weer: 'O...'

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen geven

inloggen / registreren

Geregistreerde bezoekers ontvangen regelmatig onze nieuwsbrief en profiteren van onze kortingsacties.

Anne’s column

08/01/2017
Je kunt ze The Next Generation noemen: de zonen en dochters van The Beatles. Het is voor deze kinderen niet altijd eenvoudig gebleken om te 'dealen' met hun afkomst. Met een vader die één van de...

Ron's Rarities

20/12/2016
Op 8 december 1980 maakte een aantal schoten een einde aan het leven van John Lennon. Een man de na een afwezigheid van vijf jaar weer volop in de studio aan het werk was en van plan was om in 1981 weer...

Zeldzaam !!!!

Fab4Cast

Written on 30/11/2016, 16:24 by Ramon
Bob ‘BDJ’ de Jong gooit nogmaals de catalogus van The Beatles in de mixer. Luister naar nog meer van zijn mash-ups en herinterpretaties. Zo heb je The Fab Four nog nooit gehoord!   Klik hier om...
637890