Beatlesfanclub NL
Op 18 juni 1942 werd de bassist van een Engels Beatcombo geboren. 2 dagen later werd de bassist van een Amerikaans surfgroepje geboren.
 
We hebben het over misschien wel de twee grootste muzikale genieën van de vorige eeuw. Paul McCartney van The Beatles en Brian Wilson van The Beach Boys. En er bestaan genoeg links tussen de twee. Bijvoorbeeld op het legendarische Smile-album dat pas na 45 jaar werd uitgebracht.
 
Hoe zat het ook al weer met het Smile-album? Nadat Brian Wilson – volgens ene Paul McCartey – het beste album aller tijden, Pet Sounds, gemaakt had, sloegen The Beatles terug met Revolver. Beide bands doken vervolgens eindeloos lang de studio in om hun nieuwe album te maken. The Beatles waren na een half jaar klaar met het revolutionaire Sgt. Peppers en bezegelden daarmee het lot van wat het beste album aller tijden had moeten worden: Smile. Maar waar The Beatles samen optrokken zat het Brian niet mee.
 
De rest van de band – broer Dennis overigens uitgezonderd – zag helemaal niks in Smile. Met name Mike Love wilde liever niet aan de gouden surfformule sleutelen. Zijn grootste bezwaar was gelegen in de teksten van de geniale Van Dyke Parks. Van Dyke had echter niet de behoefte om zijn teksten te verdelen (over and over the crow cries uncover the cornfield) en stapte uit het project.
 
Brian begon steeds meer grip te verliezen. Liet een tent in de woonkamer zetten en let er kilo’s zand in storten zodat hij tijdens het componeren het gevoel van het strand onder zijn voeten voelde. Dacht dat door het nummer Fire branden in de buurt uitbraken. En toen The Beatles met Peppers kwamen was dat de genadeklap. Smile verdween in de kast, om er pas 45 jaar later uit te komen.
 
Maar wie wil weten hoe het album geklonken zou hebben kan beter Brian Wilsons versie uit 2004 luisteren want de versie die van The Beach Boys is uitgebracht is verre van af en dus meer marketingtruc dan meesterwerk.
 
De paden van McCartney en Wilson hebben zich vaak gekruist en de heren hebben zelfs samengewerkt en opgetreden. De eerste keer was tijdens de Smile-opnamen. McCartney werd gevraagd om aan Vegetables mee te werken. Merkwaardig genoeg werd hij niet gevraagd om de bas te spelen, maar kreeg hij selderij om al knagend het ritme te verzorgen! 
 
 
Ron Bulters
 

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen geven

inloggen / registreren

Geregistreerde bezoekers ontvangen regelmatig onze nieuwsbrief en profiteren van onze kortingsacties.

Anne’s column

08/01/2017
Je kunt ze The Next Generation noemen: de zonen en dochters van The Beatles. Het is voor deze kinderen niet altijd eenvoudig gebleken om te 'dealen' met hun afkomst. Met een vader die één van de...

Ron's Rarities

20/12/2016
Op 8 december 1980 maakte een aantal schoten een einde aan het leven van John Lennon. Een man de na een afwezigheid van vijf jaar weer volop in de studio aan het werk was en van plan was om in 1981 weer...

Zeldzaam !!!!

Fab4Cast

Written on 30/11/2016, 16:24 by Ramon
Bob ‘BDJ’ de Jong gooit nogmaals de catalogus van The Beatles in de mixer. Luister naar nog meer van zijn mash-ups en herinterpretaties. Zo heb je The Fab Four nog nooit gehoord!   Klik hier om...
637200